Ev ile iş yerlerinin sıcak su ile birlikte ısınma ihtiyacına aracı olan cihazlara kombi denir. Bakır, alüminyum, plastik ve galvanizli çelik gibi birden fazla malzemeden üretilen kombiler, hafif ve küçük bir yapıda olduğundan kullanım alanında kolay şekilde yer edinebilir. Kombi satın alınacağı zaman uygulama alanında kesinlikle baca ve ısı analizi yapılmalıdır. Çünkü kullanım alanının metrekaresi, cephesi ve ısı yalıtımının olup, olmaması kombi verimini etkilemektedir. Bundan ötürü çok uzun yıllardır kişilerin kombi ihtiyaçlarına çözüm getiren Baymak firmasının bayileri ile görüşerek, kullanım alanı için en ideal ürüne ulaşabilirsiniz. Kombinizi satın aldıktan sonra montajı kesinlikle montaj personeli tarafından yapılmalı ve gerekli teknik bilgiler tarafınıza aktarılmalıdır. Kullanım süresi boyunca kombi cihazı belli dönemlerde bakıma ihtiyaç duyacaktır. Bu cihazın daha verimli çalışması ve ömrünün uzaması için önemli bir husustur. Dolayısıyla satın aldığınız Baymak markalı kombiniz için Sakarya Baymak Kombi Servisi tarafından uzman desteği alabilirsiniz.
Kombi Bakımı Ne İşe Yarar?
Genelde insanlar yeni bir cihaz aldığında yıllarca hiçbir işlem yapmadan kullanabileceklerini düşünür. Ancak satın alınan yeni bir cihaz uzun bir dönem ilk günkü verimini göstermesi için takdir edersiniz ki, rutin şekilde uzman kişiler tarafından bakıma tabi tutulmalıdır. Çünkü kombiler, peteklere sıcak su akışını sağlaması, peteklerin bütünsel olarak ısınması, musluklara sıcak su gönderilmesi gibi işlevlerini yerine getirebilmesi için mekaniğinde birden çok parça barındırır. Bu parçalar düzenli olarak temizlenmez ve test edilmez ise zaman içinde hem çeşitli arızaların oluşması hem de güvenlik bakımından ciddi tehlike içermesi mümkün hale gelmektedir. Dolayısıyla önemsenmeyen kombi bakımının gerek güvenlik gerekse enerji tasarrufu açısından oldukça mühim bir konu olduğu bilinmelidir. Mesela son zamanlarda petekleriniz yeteri kadar ısınmıyor ve buna rağmen yüksek fatura bedelleri ile karşılaşıyor iseniz, kombinizde bir problem olabileceğini ve boru hattınızın tıkanma ihtimalini düşünebilirsiniz. Gereksiz yere yüksek faturalar ile karşılaşmadan kombi bakımlarınızı düzenli şekilde yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede %40 enerji tasarrufu ile birlikte soğuk kış günlerini konforlu şekilde geçirebileceğinizi bilmelisiniz.
Kombi Bakım Aşamaları Nedir?
Kombi bakımı çok basit bir işlem olarak yansıtılsa da aslında titizlikle yapılması gereken ve bilgi isteyen işlemleri kapsamaktadır. Amatör kişiler tarafından ele alınan kombi bakımlarının tamamen para tuzağı olduğu bilinmelidir. Çünkü kendini kombi konusunda bakım ve onarımcı olarak tanıtan şahıslar sizlerden bir nemli bez ve elektrik süpürgesi isteyerek sadece kombinin ön kapağını açacak olup, görünen tozu temizleyecektir. Bunun yanı sıra kombinin hemen alt kısmında bulunan borulardan biraz kirli su akıttığında kombi tesisatınızın çok kirlendiğini ve temizlediklerini belirterek işlemlerine son vereceklerdir. Oysaki kombinin mekanik aksamında birden fazla parça vardır ve her birinin kontrol edilerek çalışma kapasitesi test edilmelidir. Ayrıca kombinin bakımı yapıldıktan sonra radyatörlerinde temizlenmesi gereklidir. Genel açıdan bilgi edinmeniz adına Kombi Bakımı sırasında yapılması gereken işlemleri birkaç örnekle açıklayabiliriz.
- Kombi bakımın ilk aşamasında kombi içindeki kirli su tahliye edilir
- Kombinin yanma odası sökülerek temizlenir
- Genleşme tankında basınç testi yapılır
- Fan kontrol edilerek fırça ile su yardımıyla temizlenir
- Sıcak su akışı kontrol edilerek test edilir
- Gaz ayarlarına bakılır ve olası gaz kaçağına karşın kombinin gaz grubu test edilir
- Kalorifer dönüş filtresinde biriken kir sıcak suyun peteklere orantılı şekilde yayılmasını engeller. Bundan ötürü dönüş filtresi sökülüp, kirden tamamen arındırılır.
- Brülör sökülür ve ardından tel fırça yardımıyla gözenekleri dikkatlice temizlenir.
Gibi kombi bakımında, kombinin verimli şekilde işleyişini sürdürmesi adına uzmanlık gerektiren pek çok işlem vardır. Bundan ötürü kombinizin daha büyük arızalara yol açmasını istemiyor iseniz uzman kuruluşlardan profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.
Kombi Parçaları, Görevleri ve Arızaları
Daha öncede belirtmiş olduğumuz gibi kombinin mekanik sisteminde birden fazla parça bulunmaktadır. Bu parçaların ne olduğu ve en sık gösterdiği arızalar bilgi edinmeniz adına aşağıda tarafınıza sunulmuştur.
Fan; atık gazı bacadan atar ve yanma odasına oksijen temin eder.
Fan Arızası; işlevinden herhangi biri yerine gelmediğinde kombi ateşleme dahi yapamaz ve çalışmaz
Pompa; eşanjörde ışınmış olan suyun sistemde dolaşmasını sağlar veya bir başka deyişle peteklerin arasındaki su akışını sağlar.
Pompa Arıza; kombi hararet yapar ve aynı zamanda contalı cihazlarda pompa arızalanır ise kombi kesinlikle çalışmaz.
Gaz Valfi; brülöre ihtiyaç duyulan gazı sağlar. Yanı kullanıcının ayarlamış olduğu ısıya bağlı olarak gaz miktarını dengeler.
Gaz Valfi Arızası; gaz valfi arızalandığında brülöre gaz gitmeyeceğinden ötürü çakmak ateşleme yapar ama alev almaz veya kısa bir süre cihazda dengesiz bir çalışma sistemi görülür ve sonrasında cihaz çalışmaz.
Sıcak Su Eşanjörü; musluk suyuyla birlikte ana eşanjörden gelen suyun ısınmasını sağlayan parçadır.
Sıcak Su Eşanjör Arızası; şebeke suyu eşanjörden geçtiğinde kireç bırakır ve bu durum suyun aşırı ısınması ve ardından hemen soğumasına neden olur. Aynı zamanda iç kısımda delinmeye yol açabilir ve su kaçağına sebebiyet verebilir.
Ana Eşanjör; petek ve musluk suyunun ısındığı parçaya denir.
Ana Eşanjör Arızası; ana eşanjör iç bölümden delinebilir ve basıncın yükselmesiyle birlikte su ventilinin su akıtmasına neden olabilir.
Brülör; fandan gelen hava ile gaz valfinden gelen gazın birleşmesi sonucunda alev oluşmasını sağlar.
Brülör Arızası; aşırı tozlanma durumunda alevlenme oluşumu sağlıklı şekilde gerçekleşmez.
Basınç Anahtarı; elektronik karta suyun 1 bar üzerinde olduğunu haber verir.
Basınç Anahtarı Arızası; suyun eksilme durumunda cihaza haber verir. Basınç anahtarı işlevini yerine getirmediğinde cihaz çalışır ve su olmadığından hararet yapar.
Üç Yollu Vana; sıcak suyun ana eşanjör ile sıcak su eşanjörü arasında dolaşımı görevini görür. Yani sıcak suyun yönünü belirler de diyebiliriz.
Üç Yollu Vana Arızası; sıcak su kullanıma açıldığında vana petek tarafını kapatmadığında peteklerde ısı oluşumu meydana gelir.
Prosestat; Fan ile bacanın işlevini yetine getirip getirmediğini elektronik karta bildirir.
Prosestat Arızası; bu parça arızalandığında hem sıcak su hem de petekler çalışmaz.
Akış Şalteri Üç Yollu Swich; yalnızca sıcak suyun aktif hale geldiğini elektronik karta bildirir. Bu sayede elektronik kart kaloriferi devre dışı bırakır ve sistem sadece sıcak su için işler.
Akış Şalteri Üç Yollu Swich Arızası; kombinin bu parçası arızalandığında kalorifer çalışır ama sıcak su musluk sistemi için devreye girmez.
Limit Termostat; kombide bazı durumlarda su aşırı düzeyde ısınabilir. Limit termostatı ısı artışında cihaz parçalarının zarar görmemesi adına cihazı kapatır. Ayrıca cihazın hararet durumunda da yine cihazın çalışmasını durdurur.
Limit Termostat Arızası; kombide güvenlik elemanlarından biri olan limit termostatı arızalandığında kullanım alanının sıcak su ve ısınma ihtiyacı karşılanmaz.
Doldurma Musluğu; kombi ile kalorifer hattına su dolumu görevini görür.
Doldurma Musluğu Arızası; bu parçanın arızalanma durumunda cihaza fazla su dolabilir ve 3 bar üzerine çıkan su basınç yükselmesine neden olacağından ötürü cihaz çalışmaz.
İyonizasyon Elektrotu; çakmağın ateşlemesi sırasında alevi elektronik karta bildirir.
İyonizasyon Elektrotu Arızası; bu parça oksitlenme yaptığında alevi göremez ve işlevini yerine getiremez. Buda alevin ortalama 10sn sonra sönmesine yol açar.
Çakmak; brülör parçası üstünde çakmak elektrotları yer alır ve brülöre gaz girişi olmadan çakmak ateşleme yapar ve böylece alev meydana gelir.
Çakmak Arızası; çakmak ateşleme yapmıyor ise arıza kendisinden kaynaklı olmayabilir. Yani çakmakla birlikte çakmağın ateşleme işlevini yerine getirmesine mani olan parçalar incelenmelidir.
Elektronik Kart; kombi ve petek sisteminin güvenli ve sağlıklı şekilde çalışmasına ön veren parçadır.
Elektronik Kart Arızası; tüm parçaların kontrol edilmesine rağmen kombi çalışmıyor ise elektronik kart test edilmeli ve gerekirse değiştirilerek sorun çözülmelidir.
Genleşme Tankı; kapalı devrede bulunan su aşırı ısınır ve hacmi büyür. Suyun hacimsel olarak genişlemesi sisteme zarar vereceği için genleşme tankı suyu kendi içinde tutar.
Genleşme Tankı Arızası; tank içerisindeki hava eksilttiğinde basınç yükselir ve emniyet ventili su kaçırır.
Gördüğünüz üzere kombi sisteminde oldukça fazla parça vardır ve her birinin arızası farklı olduğu gibi çözümü de servis gerektirmektedir. Dolayısıyla Baymak marka kombilerinizde herhangi bir arıza ile karşılaştığınızda Sakarya Baymak Kombi Servisi firmamızla iletişime geçerek şikayetinizi dile getirebilirsiniz. En kısa sürede sorununuza çözüm getirecek olan firmamız, kombi bakım ve onarım konusunda kaliteli hizmetinden ötürü sizler için en doğru tercih olacağı bilinmelidir.
Bir cevap yazın